100 години ЛПГ

 На 29 април нашето училище отпразнува своя 100-годишен юбилей. В 10.00 часа с водосвет, отслужен от Видинския митрополит Дометиан стартира тържеството. Гости на тържеството бяха депутатите – доц. Борислав Великов, Маргарита Кънева и д-р Емил Константинов, областният управител Тодор Върбанов, началника на РИО инж. Анка Захариева и др.
Тържественият концерт започна в 11.00 часа в Читалище „Иван Вазов“. Програмата даде възможност възпитаниците на училището да изявят разнородните си дарби – песни, състезателни танци, интерпретация по Радичков и още много интересни изпълнения подгряха доброто настроение на публиката. Поздрав от емблематичните за града ни Берковска духова музика, танцов ансамбъл „Малинарка” и хор „Щурче” допълваха картината. Може би най-екзотично бе изпълнението на бившия възпитаник на ЛПГ Александър Луканов, който е живял шест години в Япония, и изпълни самурайски танц с меч.
Най-вълнуващият момент от празника бе, когато настоящите ученици от гимназията поставиха в с специална „Капсула на паметта” своите послания за бъдещите поколения. Капсулата по тяхно желание ще бъде отворена на 125-та годишнина на училището, а написаното слово ще пренесе духът на училището в следващите 25 години.
Много подаръци получи гимназията – два телевизора от учебните заведения в общината, въздушна пушка от доц. Великов, 40 тома класическа литература от НДСВ, цветен принтер от Коалиция за България, прекрасна дървена пластика от инж. Д. Вълков от УОГС Петрохан и много други.
Поздравителен адрес изпрати и Министърът на образованието, Даниел Вълчев.
„Път няма, той се създава! – каза в приветствието си директорът на Гимназията, г-жа Христина Христова. – Всички вие- миналото, настоящето и бъдещето на това училище, създавате Пътя. Трудът Ви е неизмерим, силата на духа – неизчерпаема, следите – трайни, заключени в един духовен храм – наречен българско училище.
Специален диск и юбилеен вестник получиха всички гости на празника. Експонирани са и две изложби, представящи дейността на различните специалности, изучавани в ЛПГ. Тържественият концер завърши с награждаване на заслужили бивши и настоящи учители и изпълнение на „Многая лета”.